7 tips för en snygg gräsmatta

1. Klipp regelbundet
Om du håller gräset kort, 3 3,5 cm ungefär, får inte ogräset lika lätt att etablera sig. Har gräset blivit för långt, bör du klippa det i omgångar, inte mer än en tredjedel per gång. Handjagare eller motor är en smakfråga, men se till att din klippare har skarpa väljusterade knivar.

2. Gödsla vår, sommar och höst
Första vårgödslingen gör man i mitten av april. Runt midsommar ger du en ny dos, samt i slutet av augusti. Lämplig mängd gödsel varje gång är 1 kg NPK fullgödsel per 25 kvadratmeter.

3. Toppdressa varje år
Toppdressar gör man bland annat för att förbättra gräsets tillväxt och minska risken för uttrorkning, och det bör man göra en gång varje sommar. Antingen sprider du ut ett tunt lager sand, uppblandat med lite torv, eller så köper du en färdigblandad säck. Lägg inte på för tjockt, högst 0,5 cm är lagom.

4. Räfsa
Oavsett om du har uppsamlare på din gräsklippare eller ej, är det bra att ta en omgång med räfsan då och då. Förutom att du får bort eventuellt skräp som blåst ut på gräset, tillför du ljus till gräsets botten när räfsan tränger ned lite på djupet i marken. Om gräsmattan är väldigt tät och kompakt kan den behöva en riktig genomkörare med vertikalskärare. Sådan finns att hyra.

5. Klipp sparsamt och ta tillvara daggen under torrperioder
Under torra perioder på sommaren vill ju gräsmattan förstås gärna ha extra vatten. Men man kan inte alltid vattna som man vill, i vissa villaområden råder vattningsförbud när det är riktigt torrt.

Under sådana här perioder växer naturligtvis inte ditt gräs så mycket, men en hel del av vattenbehovet kan gräset faktiskt få genom daggen. Klipp då inte gräset lika ofta, ju längre strå desto större yta för strået att bilda dagg på, vilket i sin tur ger mer vatten till rötterna. Se bara till att ogräset inte får grepp det växer gärna i torka!

6. Bli kvitt mossan
När mattan mest består av mossa beror det på dålig näringsbalans (gräs trivs bäst vid PH 6,0-6,5 ), att gräset får för lite sol, eller att det är för fuktigt. Kanske ligger stora delar av mattan under ett träd? Då torkar den aldrig upp och genast kommer mossan. Antingen får du plantera skuggtåliga marktäckare istället eller så måste kanske trädet bort.

Mossrivare, som går att hyra, är ett bra sätt att få bukt med eländet, men tänk på att den slår sönder mossan i småbitar, som sedan sprider sig och slår rot. Så se till att ta bort alla mossrester!

7. Efterså och reparera
Om mattan fått en mindre skada sår du i med nytt frö. Luckra upp jorden 1-3 cm så att den är lös och luftig och så nytt, helst av samma sort som tidigare. Vilken sort det var har du antagligen glömt, så en bra regel är att anteckna vilken sort du sår med till nästa gång åtminstone.

Olika grässorter har nämligen olika färgton, och det är inte kul om det svänger för mycket i färgerna. Större ytor som blir dåliga varje år kräver en grundligare undersökning för att hitta felet. Du kan också lappa i av färdigt gräs på rulle från trädgårdshandeln. Men kontrollera vilken jord den är odlad på. Mull- och lerjord är mer vattenhållande och tål inte slitage lika bra som sandjordsodlad.

Gräsmatta
Gräsmatta